Moderní potraviny vám škodí! Co říkají odborníci?

Množství lidí si uvědomuje, že naše dnešní strava už není to, co bývala. Někteří se rozhodnou pro pestrou stravu, množství zeleniny, pohyb. Jiní se rozhodnou, že nebudou jíst maso. Další zkoušejí různé diety. Další zkoušejí různé diety. Proč tomu tak je a jaký názor na to mají tuzemští a celosvětoví odborníci? Na to se podíváme v tomto článku.

V čem spočívá problém moderní stravy?

Před pár desetiletími, kdy naši prarodiče byli ještě děti, jedli úplně jinou stravu než my dnes. Jedli spoustu ryb. Jedli spoustu ovoce a zeleniny, které pěstovaly ve vlastní zahradě přirozeným způsobem. Maso, které jedli pocházelo z farem a zvířat, která sami odchovali.

Dnes však většinu potravin kupujeme v obchodě. Kupujeme si polotovary a chemicky postřikovanou zeleninu, upravenou pro rychlejší růst. Jíme mnohem víc masa, téměř každý den. Masa, které však nepochází z volně žijících zvířat na farmě, ale z průmyslových jatek. Zvířat, která jedí levnou průmyslovou stravu, jsou zavřená v klecích, nemají dostatek pohybu. 

Volně žijící zvířata jedli trávu, bohatou na živiny a omega 3 mastné kyseliny. Levná průmyslová strava však obsahuje pouze minimální množství omega 3 (protizánětlivé kyseliny) a vysoký obsah omega 6 (zánětlivé kyseliny).

Hospodárske zvieratá chované v klietkach + kŕmené lacnou priemyselnou stravou (1)

Samozřejmě, než se maso dostane k nám na stůl, už není čerstvé. V konečném důsledku si jej osmažíme na oleji a sníme. Na jednu stranu nám to ušetří spoustu času – ať už při zpracování nebo vaření. Na druhou stranu to však znamená, že potraviny, ze kterých si děláme jídlo, už nejsou ani zdaleka tak zdravé, jako byly kdysi.

Více o historii naší stravy si přečtěte v článku: Historie poměru omega 3 a omega 6.

Jak to ovlivňuje náš každodenní život?

Dnešní potraviny jsou často vysoce zpracovány, plné konzervačních látek a přidaných cukrů. Tyto potraviny jsou snadno dostupné a snadno se připravují, ale mohou mít vážné následky pro naše zdraví. Jedním z největších rizik moderní stravy jsou nutriční nedostatky.

Když jíme vysoce zpracované potraviny, často přicházíme o důležité živiny, jako jsou vitamíny, minerály a Omega 3 mastné kyseliny. Tyto nedostatky mohou vést ke zdravotním problémům, jako je oslabená imunita, svalová slabost, kožní problémy, srdečně-cévní onemocnění, cukrovka, vysoký krevní tlak či obezita.

Průmyslová strava nemá vliv pouze na naše fyzické, ale také na naše psychické zdraví. Deprese, Alzheimerova choroba, autismus, chronická únava, stres způsobující žaludeční vředy…

Víte, jak se jmenují všechny tyto problémy dohromady? Chronický zánět.

Co je chronický zánět a jak se projevuje?

Chronický zánět je stav, kdy se náš imunitní systém neustále snaží bojovat proti nějakému podnětu, například infekci nebo různým škodlivinám v těle. To znamená, že náš organismus je neustále ve stavu boje, který může trvat dlouho – měsíce až roky. Chronický zánět může být způsoben zejména nezdravou stravou, kouřením a stresem. Je to velmi nebezpečný stav, neboť může vést k různým zdravotním problémům.

Hlavní příčinou způsobující chronický zánět je špatný poměr mastných kyselin omega 3 a omega 6. (Naše těla jsou přizpůsobena na poměr 1:1, jaký ho měli i naši předkové. Dnešní evropský průměr je 15-17:1. Vědci doporučují udržovat tento poměr pod 3:1.)

Typické projevy jsou: oslabená imunita, svalová slabost, kožní problémy, srdečně-cévní onemocnění, cukrovka, rakovina, vysoký krevní tlak, obezita, ale také deprese, alzheimerova choroba, autismus, chronická únava, žaludeční vředy…

Co říkají o chronickém zánětu vědecké výzkumy?

Vědecké výzkumy zjistily, jak má vliv omega 6 a omega 3 na naše zdraví. Naši předkové měli tento poměr 1:1. Dnešní evropský průměr je 15-17:1.

V tabulce níže si můžete prohlédnout i to, jak tento poměr ovlivňuje naše zdraví při různých onemocněních.

Pomer omega-3 a omega-6 - tabuľka CHZ

Ve druhé tabulce jsou zpřehledněna nejčastější onemocnění v Evropě (nezávisle na první studii). Všimli jste si, co mají tyto 2 výzkumy společné?

Najčastejšie ochorenia v eu - tabuľka CHZ

U srdečně-cévních onemocnění má poměr omega 6 a omega 3 také velký význam. Podívejte se, jak se mění riziko úmrtí na srdeční příhodu se stoupajícím obsahem omega 3 v krvi.

Relatívne riziko náhlej srdcovej smrti a hladiny Omega-3 v krvi - tabuľka CHZ

Co říká o chronickém zánětu MUDr. Frej?

MUDr. Frej je nezávislý český doktor, který se věnuje problematice chronického zánětu. Nazývá ho také „tichý zabiják“. V roce 2015 vydal knihu s totožným názvem: „Chronický zánět – tichý zabiják“. Svůj názor na tuto problematiku vyjádřil i v následujícím videu.

Přednáška o chronickém zánětu – Dr. Frej

Pokud vás tato problematika zajímá víc, doporučuji vám prohlédnout si i jeho přednášku.

Autorem obou videí je MUDr. Frej.

Máte i vy chronický zánět? Jak to zjistíte?

Upřímně, pravděpodobně ano. Proč?

Z mého okolí se otestovalo zatím více než 200 lidí. Na Moravě jeden lékař otestoval více než 600 svých pacientů. Zkuste si tipnout kolik z nich mělo testy v pořádku…

Ani jeden.

Byli všichni staří? Ne. Byli všichni nemocní? Ne. Na první pohled naprosto běžní lidé. Jako vy, nebo já. Proč měli tedy všichni negativní výsledky? Moderní strava.

Samozřejmě, na světě existují i ​​výjimky, ale těch je minimum (přímořské státy). Naštěstí však existují testy, díky nimž můžete svůj poměr omega 6 a omega 3 zjistit. V případě potřeby se pak můžete rozhodnout jej léčit.

Pokud si chcete test zakoupit i vy, můžete tak učinit přímo na této stránce. Tlačítko vás přesměruje na eshop výrobce, takže získáte nejlepší cenu. Výsledky vyhodnocuje nezávislá laboratoř Vitas v Oslu. (V Evropě existují 3 laboratoře, které podobné testy vyhodnocují).

Zinzino Balance Test

Firma Zinzino vyvinula domácí zdravotní test, který je prvním krokem k poznání vašich osobních potřeb na doplňky stravy. Zjistíte díky němu, jaký je váš aktuální zdravotní stav a jaké živiny potřebujete doplnit. 

Koupit samostatně Jak test funguje? Jak získat test co nejlevněji?

Dr. Paul Clayton

Dr. Paul Clayton je celosvětově uznávaný farmakolog, vědec a odborník na výživu. V roce 2022 získal Cohortský certifikát jako jeden ze 100 nejlepších doktorů na světě. Je také hlavním vědeckým poradcem společnosti Zinzino, která se zaměřuje na prodej doplňků výživy a boje proti chronickému zánětu. Dr. Paul Clayton vysvětluje chronický zánět v následujícím videu.

Jak se ubránit chronickému zánětu?

Chcete-li se chronickému zánětu vyhnout, nebo se z něj vyléčit, máte 2 možnosti:

  1. Změňte stravu. Vařte více z plodů přírody a domácích výrobků. Omezte sladkosti. Nepijte alkohol. Jezte více ryb a mořských plodů, bohatých na Omega 3 kyseliny. Jezte méně vysoce zpracovaných potravin a polotovarů. Snižte příjem potravin bohatých na Omega 6 kyseliny, jako jsou slunečnicový olej, kukuřičný olej a sójový olej.
  2. Doplňte vaši současnou stravu o látky, které vám v ní chybí doplňky výživy. Základní látkou, která v dnešní stravě chybí, jsou Omega 3 mastné kyseliny. Pozor však na běžné Omega 3 doplňky stravy, které znáte z reklam.(Chcete-li zjistit, jaké látky vám ve stravě chybí, doporučuji udělat si test, který jsem zmiňoval výše).
  3. Kombinace obou

Nejúčinněji vyrovnáte váš poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin pomocí balančního oleje od firmy Zinzino, který doporučuje i Dr. Paul Clayton (1/100 top doktorů na světě).

Pokud si chcete Balance Oil zakoupit, můžete tak učinit přímo na této stránce. Tlačítko vás přesměruje na eshop výrobce, takže získáte nejlepší cenu. Nejvýhodnější balíček získáte, pokud si oleje předplatíte spolu s testy.

Vybrat si můžete ze 3 druhů Balance oleje:

BalanceOil+

Nejčastěji kupovaný produkt značky Zinzino.

Nyní ve zvýhodněném balení se 2 testy.

Mám zájem

BalanceOil+ Essent

Nejčastěji kupovaný produkt značky Zinzino.

Nyní ve zvýhodněném balení se 2 testy.

Mám zájem

BalanceOil+ Vegan

Nejčastěji kupovaný produkt značky Zinzino.

Nyní ve zvýhodněném balení se 2 testy.

Mám zájem

Závěr

Dnešní strava už není to, co bývala. Potraviny jsou plné konzervačních látek a přidaných cukrů. Maso ze zvířat, krmených levnou směsí, neobsahuje dostatečné množství živin pro naše zdraví. Odborníci varují před škodlivými účinky této stravy, která může způsobit chronický zánět v těle.

Přestože potraviny, které jsou v obchodech, změnit nedokážeme, můžeme změnit náš přístup k tomu, co jíme. Důležitou součástí naší potravy by měly být ryby, ovoce, zelenina a domácí výrobky. Také potřebujeme zvýšit příjem omega 3 mastných kyselin, abychom byli zdraví. Ne nadarmo se říká „být zdravý jako rybička“. Pokud svoji stravu změnit nedokážete, doporučuji vám doplnit ji pomocí balančního oleje.

Mohlo by vás zajímat:

Chronický zápal